Commons:File naming/nl

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:File naming and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:File naming and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut: COM:FN

De bestandsnaam is de basis voor de URL van het bestand en het gebruik in andere projecten. Deze richtlijnen voor bestandsnaamgeving zijn bedoeld om uploaders te helpen bij het selecteren van eigennamen voor hun bestanden. Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze pagina aanbevelingen geeft voor het maken van geschikte bestandsnamen, ze niet bedoeld zijn om te dienen als zelfstandige rechtvaardiging voor het hernoemen van bestanden. In plaats daarvan moeten ze worden geïnterpreteerd in samenhang met de richtlijn bestandshernoeming, waarbij de hier beschreven principes worden afgewogen tegen de kosten van het hernoemen van bestanden. Over het algemeen zijn de kosten van het hernoemen aanzienlijk, omdat er externe bestandsclients kunnen zijn, en het verplaatsen van bestanden vereist aanzienlijke menselijke en computermiddelen, dus Commons streeft ernaar stabiele bestandsnamen te bieden en hernoemingen zijn beperkt. In tegenstelling tot Wikipedia-artikelen zijn er vaak talloze goede namen voor een bepaald bestand, en bestanden worden zelden overschreven of bijgewerkt. [1] Deze overwegingen betekenen dat het belangrijk is om bestandsnamen van hoge kwaliteit te selecteren tijdens de eerste upload of kort daarna, omdat ze anders waarschijnlijk nooit zullen worden verbeterd.

Doel van de bestandsnaam

De naam wordt gebruikt om het betrokken item uniek te identificeren. Een naam moet:

  • beschrijvend zijn en gekozen op basis van wat de afbeelding of de inhoud weergeeft
  • nauwkeurig, vooral waar wetenschappelijke namen, eigennaamwoorden, data, enz. worden gebruikt

Bijdragers die bestanden categoriseren, hebben vaak andere eisen dan degenen die ze maken, verwerken, beheren en uploaden. Tenzij er een dwingende reden is om dat niet te doen, moet de naamkeuze van de uploader worden gerespecteerd. Dit is echter een beleefdheid, geen absoluut recht. Als een naam storend of ongepast is, kan een andere naam worden gekozen.[2]

Naamconventies

Mediabestanden kunnen worden geüpload met namen in elke taal in elk script (gecodeerd als UTF-8) - zie Taalbeleid. De bestandsextensie (bijv. jpg) moet overeenkomen met de bestandsformaat (bijv. JPEG), en niet worden verdubbeld (bijv. .jpg.jpg of .tiff.jpg). De bestandsnaam moet duidelijk beschrijven wat het bestand bevat, maar het moet redelijk beknopt zijn. Of een bestandsnaam als geschikt wordt ervaren, hangt vaak af van de bekendheid van de persoon met het onderwerp. Het komt ook voor dat items onder verschillende termen bekend zijn bij verschillende bijdragers of dat ze geloven dat entiteiten vooral bekend zijn onder de term waarmee ze worden gebruikt om deze entiteit te beschrijven, waarbij ze culturele verschillen negeren, zelfs binnen landen. Daarom is het waarschijnlijk dat geen enkele naam alle bijdragers volledig tevreden zal stellen. Hieronder worden verschillende kenmerken van een goede bestandsnaam opgesomd. Deze moeten worden gezien als doelen, niet als in steen gebeitelde regels. Over het algemeen zijn stabiele bestandsnamen belangrijker dan perfecte bestandsnamen, en het missen van een paar van deze doelen is geen rechtvaardiging voor het hernoemen van het bestand. Maar als u twijfelt, ga dan voor een stabiele generieke naam. [3]

Beschrijvend

  • Betekenisvol – Namen mogen niet volledig bestaan uit automatisch gegenereerde letters en cijfers, zoals 'DSC123456.jpg'. Commons gebruikt de Zwarte lijst Bestandsnaam voorvoegsel en de Titleblacklist om dit beleid af te dwingen.
  • Op inhoud gebaseerd – Geef prioriteit aan het beschrijven van het onderwerp boven het aangeven van de oorsprong ervan. Gebruik geen namen die uitsluitend bestaan uit datums, de naam van de fotograaf of rechthebbende, termen als 'Flickr', 'origineel', 'bijsnijden' en/of catalogusnummers. Bijvoorbeeld, File:20110428 OH K1023900 0014.JPG - Flickr - NZ Defence Force.jpg beschrijft het onderwerp helemaal niet, ondanks de lengte. Het is echter aanvaardbaar om dergelijke informatie in de naam op te nemen, zolang de naam redelijk kort blijft en ook een beschrijving van het onderwerp bevat. Houd er rekening mee dat details zoals de naam van de fotograaf en broninformatie ook kunnen worden opgenomen in de metadata of beschrijving van het bestand. Situaties waarin het onderwerp wordt geïdentificeerd met een datum, zoals het boek 1984, zijn uitzonderingen op dit criterium.
  • Specifiek - Voor afbeeldingen van plaatsen moet de naam een specifieke locatie beschrijven met formuleringen die helpen bij het uitzoeken waar de afbeelding is gemaakt (indien bekend bij de uploader) en wat de afbeelding weergeeft, zoals Colcester Zoo, 18 Rue Norvins, of Anime Expo 2022. De naam mag niet in de eerste plaats bestaan uit een brede locatie, zoals File:Paris 319.jpg, Ontario hill, of Japan train station, waar de locatie zo groot is dat alleen iemand die het gebied heel goed kent de afbeelding kan identificeren. Evenzo, tenzij het bestand een pictogram, illustratie of andere illustratie is waarbij een brede categorie het meest beschrijvend is voor het onderwerp, mag de naam niet in de eerste plaats bestaan uit een algemene of brede categorie zoals een woord als "smartphone", "screenshot", "koningin" of "vogel", maar eerder gedetailleerde informatie geven die iemand zou helpen het specifieke afgebeelde object te identificeren, zoals "Nokia N8 Blue (Front)".
  • Nauwkeurig – De naam moet ondubbelzinnig het onderwerp van het bestand identificeren en het onderscheiden van andere vergelijkbare onderwerpen. Bijvoorbeeld, File:Michaeljackson.jpg had wat informatie moeten bevatten om zich te onderscheiden van bestanden in Category:Michael Jackson. Voor het onderscheiden van plaatsen, zie deze pagina.
  • Correct – De naam moet de inhoud van het bestand beschrijven en aangeven hoe het onderwerp eigenlijk heet. Onnauwkeurige namen voor het onderwerp van het bestand, hoewel ze vaak voorkomen, moeten worden vermeden. De titel die aan een kunstwerk wordt gegeven door de kunstenaar die het heeft gemaakt, wordt als passend beschouwd, zelfs als de naam niets te maken heeft met wat er wordt afgebeeld (bijvoorbeeld veel werken van Dadaïsme). De naam moet ook vrij zijn van duidelijke fouten, zoals verkeerd gespelde eigennamen, onjuiste datums en verkeerd geïdentificeerde objecten of organismen. Gebruikers mogen "niet-geïdentificeerde" of "onbekende" organismen uploaden, maar dergelijke bestanden kunnen na identificatie worden hernoemd.
  • Tijd – Vermeld het jaar of de datum waarop een foto is gemaakt

Duidelijk

  • Beknopt – De naam mag niet langer zijn dan nodig is. Over het algemeen is een beschrijvende zin voldoende. Er is een harde limiet op bestandsnamen van 240 bytes lang[4] Door de bestandsnaam redelijk kort te houden, hoeft de bestandsnaam niet afgekapt te worden, bijvoorbeeld op cd's zijn bestandsnamen beperkt tot 31, 64, 197 of 207 bytes of tekens, afhankelijk van de gebruikte extensies. Zet het onderwerp vooraan, zodat wanneer namen worden afgekapt, het nog steeds mogelijk is om erachter te komen waar het over gaat. Alleen de eerste 20 tekens worden weergegeven op categoriepagina's. Voor plaatsnamen is de basisnaam van de plaats, zonder een hele hoop lokalisatie-toevoegsels, het beste, bijvoorbeeld "Denver" in plaats van "Denver, Colorado" of "City of Denver".
  • Gespeld - Afkortingen, acroniemen en de initialen van een persoon zijn vaak dubbelzinnig en moeten daarom worden gespeld. Hoewel dergelijke afkortingen verband houden met het onderwerp van het bestand, is de betekenis niet meteen duidelijk voor de lezer. Het spellen van de volledige naam van een onderwerp helpt ook aanzienlijk bij het zoeken. Beknopt is het toegestaan om bekende acroniemen zoals NAVO te gebruiken, zolang andere delen van de naam voldoende informatie geven om het onderwerp te identificeren, of om afkortingen te gebruiken voor de bron van de afbeelding.
  • Herkenbaar – Zoveel mogelijk mensen moeten de naam kunnen begrijpen, of ze nu een expert zijn, iemand die bekend is met het onderwerp of iemand op straat.
  • Intuïtief – Namen moeten anticiperen op wat gebruikers waarschijnlijk zullen typen bij het zoeken of zoeken naar het onderwerp. Belangrijke trefwoorden die niet in de naam voorkomen, moeten in de beschrijving of metadata worden opgenomen.


Praktische overwegingen

  • Uniek – Door het ontwerp van de software van Commons kunnen geen twee bestanden dezelfde naam hebben. Om dubbelen te voorkomen, wordt het aangemoedigd om sterk onderscheidende informatie toe te voegen, zoals een bron, datum of catalogusidentificatie, hoewel dit niet altijd nodig is.
  • Gepast – Namen mogen niet vulgair (tenzij onvermijdelijk) of pedant zijn. Namen die kennelijk zijn gemaakt met het oog op vandalisme, aanval of provocatie, zoals lasterlijke, beledigende, vernederende, grove of aanstootgevende beschrijvingen, namen die ongepaste of niet-openbare persoonlijke informatie bevatten, of namen die flagrante reclame of zelfpromotie zijn, worden onmiddellijk verwijderd. Het is bijvoorbeeld onwaarschijnlijk dat een afbeelding van een persoon met de naam "File:1BIGGest_nOSE_everS33n.JPG" blijft bestaan. Namen die in verband worden of zijn gebracht met nationalistische, religieuze of racistische doelen zijn toegestaan, op voorwaarde dat ze legaal zijn om te hosten en anderszins binnen het bereik van Commons vallen, bijvoorbeeld een bestandsnaam als "File:Taiwanese Tiaoyutai islands map.png".
  • Neutraal – Zie Projectscope/Neutraal standpunt
  • Er is geen verplichting om een specifieke taal te gebruiken voor nieuwe uploads, zelfs niet als andere bestanden in een vakgebied die taal gebruiken. Elke relevante spellingvariant kan worden gebruikt.


Criteria bij twijfel

  • Gewoon – Bij het overwegen van verschillende namen voor een onderwerp, wordt de voorkeur gegeven aan namen die vaker worden gebruikt (zoals bepaald door de prevalentie in betrouwbare bronnen). Zoekmachines, internationale organisaties, mediakanalen, encyclopedieën, databases, wetenschappelijke instanties en wetenschappelijke tijdschriften kunnen worden geraadpleegd om de meest voorkomende naam/namen te identificeren. Voor plaatsen moet de naam de meest gebruikte naam in de lokale taal zijn.
  • Consistent – De naam moet consistent zijn met het patroon van vergelijkbare bestandsnamen. Er bestaan veel naamgevingsconventies, die soms in strijd zijn met andere criteria; Er is nu geen standaard set conventies. De kosten en baten moeten worden afgewogen bij het overwegen van een specifieke conventie.
    • Voor batchuploaden moet u een consistent bestandsnaam-sjabloon gebruiken op basis van welke gegevens beschikbaar zijn. Voorbeelden zijn {title} ({source}), {title} - {source} {id} en {brief_description}, {year}.
    • Bestanden die delen van een geheel vormen (zoals scans uit hetzelfde boek of grote afbeeldingen die zijn verdeeld in kleinere delen vanwege de uploadgroottebeperking van Commons) moeten dezelfde naamgevingsconventie volgen zodat ze samen in volgorde verschijnen in categorieën en lijsten.
    • Sommige complexe sjablonen (zoals die BSicons gebruiken of met voetbalkits) gaan ervan uit dat de beelden die erin worden gebruikt een specifieke naamgevingsconventie volgen. Wikisource gebruikt ook een specifieke conventie voor de bronbestanden die ze transcriberen.


Taalspecifieke richtlijnen

Deze richtlijnen zijn van toepassing op namen in het Engels. Sprekers van andere talen kunnen in vertalingen richtlijnen voor hun taal vaststellen.

  • De voorkeurnaamstijl is zinsgewijs (downstyle) met een beginvormige hoofdletter en zonder eindpunctuatie, bijvoorbeeld "Smoky sunset in Taiwan", omdat het leesbaar is en de meeste informatie bevat. Andere conventies zoals hoofdletters kunnen zinvol zijn in de context van batchuploads.
  • De lidwoorden van een artikel kan vaak worden verwijderd zonder de betekenis te veranderen.
  • Namen zijn geen volledige zinnen, maar kleine stukjes informatie. In de meeste gevallen ligt de juiste lengte tussen de twee en twaalf woorden. Namen van één woord zijn bijna altijd te dubbelzinnig en moeten worden vermeden. Als de naam 20 woorden is, is het waarschijnlijk te lang, en als het 30 of meer is, is het vrijwel zeker te lang. Engelse bestandsnamen gebruiken meestal 1 byte per teken (sommige symbolen kunnen buiten de ASCII tekenset), met een maximum van 240 tekens of ongeveer 50 woorden. Voor niet-ASCII-tekens kunnen 240 bytes veel minder zijn dan 240 tekens, omdat deze tot 4 bytes per teken in beslag kunnen nemen. [5]
  • Namen moeten niet verouderd kunnen raken. Vermijd woorden en zinnen als "nu", "opvolgend", "verwacht", "huidig" of "volgend jaar". Kies voor een nauwkeuriger taal zoals "in 1969" of "vijfde president".
  • Vermijd het misbruik van Unicode - controle tekens kunnen worden weggelaten, vreemde punctuatie kan worden vervangen door standaard citaten en komma's, en symbolen zoals "♥" zijn vaak natuurlijker wanneer ze worden gespeld ("hart"), ook het verhogen van de zichtbaarheid in de zoekopdracht. Bovendien worden in bepaalde besturingssystemen en browsers bepaalde tekens helemaal niet correct weergegeven. Het is een goed idee om te blijven bij letters, getallen, underscores, ASCII-hyphen/minus/dash, plus en punt, omdat deze geen MediaWiki-beperkingen hebben. Letters met diakritische en accenten zijn aanvaardbaar, maar ook die met diakritisch en accent (bijv. "Calderón"/"Calderon", "Erdoğan"/"Erdogan") worden weggelaten.

Referenties

  1. Richtlijn Overschrijven bestaande bestanden, Sjabloon overschrijven
  2. Bestand hernoemen
  3. Commons:Requests for comment/File renaming criterion 2, Blokkade beleid, Projectdoel - voorbeelden, Revisie verwijderen
  4. De limiet was 255 bytes tot eind 2011 – zie Phabricator: T32202. Bestaande bestandsnamen mogen maximaal 255 bytes bevatten, maar nieuwe uploads zijn beperkt tot 240. Een bestandsnaam van meer dan 240 bytes kan breken bij het uploaden van een nieuwe versie (aangezien de datum wordt voorafgegaan door de bestandsnaam voor oude versies van het bestand die 15 bytes in beslag neemt).
  5. Phabricator: T32202